top of page

INTERVIEW: Alva Sperle on Fashion Trends and How to Create the Perfect Instagram Feed

Alva Sperle (@alvasperle) is a master at styling outfits and creating inspiational content on social media. One quick glance at her Instagram account and you will understand exactly what I mean. Apart from sharing aesthetic snapshots of fashionable outfits and everyday life, she has also written multiple articles for Veckorevyn as well as worked as a stylist and content creator for the case brand Bounir. With her take-away coffee in one hand and her phone in the other she is on the road to success. In this interview I got to pick her brains when it comes to styling advise, fashion trends, hacks for creating a capturing Instagram feed and much more. She also shares her plans for the future and spills the tea on her upcoming project that she is about to launch together with her friend and fellow influencer Alicia Franzén (@aliciafranzen).

Var finner du inspiration? // Where do you find your inspiration?

Jag finner inspiration överallt. Mestadels från mina vänner, bekanta och min familj. Jag har turen nog att vara omringad av människor jag ser upp till på alla sätt, och på så vis inspirerar de mig, framförallt att vara den bästa versionen av mig själv. Som många andra finner jag självklart mycket inspiration från miljöombyten och resor också, men även instagram. Älskar den appen! Jag älskar också att det finns så många duktiga, unga tjejer där ute som verkligen kan sin grej. Vad gäller just segmentet livsstil, mode och kläder älskar jag @nycbambi, @mvb, @pernilleteisbaek, @sophiaroe, @carolinecchristina och @lovisabarkman. De lyckas verkligen skapa trendigt innehåll utan att försöka för mycket. Lovisa inspirerar mig extra mycket, särskilt eftersom jag känner henne personligen och vet hur fantastisk hon är som människa. Ser verkligen upp till henne, speciellt eftersom hon lyckas få det att synas genom sina sociala medier.


När det kommer till hälsa och livsstil älskar jag att följa @rawclarityfilippa, @workoutwlollob och @susannamoen! Så mycket bra tips, träningsinspiration, recepttips men framförallt må-bra-tips. Något jag verkligen förespråkar är kombinationen mellan just inspiration, mode och trender, men även välmående generellt och att ta hand om sig själv! 

//

I find inspiration everywhere. Mostly from my friends, acquaintances and family. I am fortunate enough to be surrounded by people I look up to, that above all inspire me to be the best version of myself. Of course, like many others, I find a lot of inspiration in my surroundings and during travels, but also on Instagram. I love that app! I also love that there are so many talented young girls out there who really know their stuff. As for the lifestyle, fashion and clothing segment, I love @nycbambi, @mvb, @pernilleteisbaek, @sophiaroe, @carolinecchristina and @lovisabarkman. They really manage to create trendy content without making it look like they are trying too much. Lovisa inspires me a lot, especially since I know her personally and know how amazing she is as a person. I really look up to her and the way she is sharing her true self on social media.


When it comes to health and lifestyle, I love check out @rawclarityfilippa, @workoutwlollob and @susannamoen accounts for inspiration! So many great tips, exercise inspiration and recipes but above all, advise on how to feel good mentally. I am all about the combination of fashion content and well-being in general and taking care of oneself!


Vad är ditt bästa tips för ett koordinerat och snyggt instagramflöde? // What is your best trick for having a nice and coordinated instagram feed?

Mina bästa tips för ett välkoordinerat flöde är att använda liknande redigering på alla bilder. Jag lägger på samma filter (extremt lite) och drar upp värmen ungefär lika mycket på varenda bild. Vill man inkorporera färger och liknande är det fördelaktigt att köra på "teman" där man använder sig av samma toner under en viss period etc. Sen tycker jag också att ett bra tips är att fota, fota, fota! Fota ALLT! På så sätt har du bilder på lager när du behöver eller när du har bild-torka. Vidare planerar jag alltid mitt flöde en bit fram i appen UNUM, som jag tycker funkar toppen. Sen är det också lättare att skapa content säsongsbaserat. Typ nu när det blir ljusare ute kommer jag satsa på lite ljusare flöde och kanske (hör och häpna!) lägga in någon färg. 

//

My best tips for a well-coordinated feed is to use similar editing on all images. I apply the same filter (which I prefer to tone down a lot) and increase the temperature to about the same number on every image. If you want to incorporate colors and such, it could be an idea to run on "themes" where you use the same tones for a certain segment of your feed, etc. Another tip is to take a lot of pictures, all the time! Photograph EVERYTHING! In this way, you have pictures in stock all the time and for when you lack inspiration. Furthermore, I always plan my feed a bit ahead using the app UNUM, which I think works great. It is also makes it easier to create content according to season. For example right now when it starts to get lighter outside, I will go for a lighter feed and maybe even add in some color.


Om du bara kunde välja ett format skulle du välja Instagram Stories eller Instagram-inlägg? // If you could only pick one media format would you choose Instagram Stories or Instagram posts?

Den här är väldigt svår. ÄLSKAR stories just för att det är mer spontant. Men ska jag vara ärlig inspireras jag nog mer av flöden, just för att det blir som att skapa en moodboard. Av den anledningen tror jag att jag väljer IG-post. 

//

This question is very difficult. Personally I LOVE stories just because it becomes more spontaneous. But to be honest, I'm probably more inspired by scrolling through the feeds of the accounts I love, simply because they remind me of mood boards. Therefore, I reckon that I prefer IG posts.Vissa plagg kan få oss att känna oss på vissa sätt. Vilket plagg i garderoben for dig att känna dig extra självsäker? // Some pieces have the power to make us feel certain ways. What piece of clothing makes you feel powerful and confident?

Jag älskar kostymbyxor och kavajer. Just nu är de mina favoritplagg, för att de går att matcha till allt och för att man får en så snygg silhuett. Utöver detta tycker jag att en snygg statement väska är något man ska satsa på att investera i. Hellre en väska som du använder jämt än flera, lite billigare tycker jag. Min Chanelväska har hängt med i många år och den ska få följa med ett bra tag till. Jag tycker den piffar upp varje outfit och får mig att känna mig tio gånger snyggare när jag adderar den till outfiten. 

//

I love a pair of tailored trousers and a blazer. Right now they are my favorite garments, because you can style them with anything and they give you such a nice silhouette. In addition to this, I think that a nice statement bag is something everyone should invest in. I'd recommend buying one more expensive bag that you will get a lot of use out of rather than spending your money on many cheaper alternatives. My Chanel bag has been around for many years and will continue to be a staple in my wardrobe for a long time to come. I think it elevates every outfit and it truly makes me feel ten times nicer.


Kan du beskriva din stil i tre ord? // Can you describe your style in three words?

Jag skulle nog säga att min stil är genomtänkt, hållbar och feminin. 

//

I would probably say that my style is conscious, timeless and feminine.


Hur blev du en redaktör på Veckorevyn? // How did you go about becoming an editor at veckorevyn?

En av mina bästa kompisar, Alicia Franzén, har länge skrivit artiklar för Veckorevyn. På så vis fick jag kontakt med Irena, som driver internetmagasinet. Därefter började jag på en provperiod och sen fortsatte jag helt enkelt skriva artiklar om sånt jag tycker är kul! 

//

One of my best friends, Alicia Franzén, has been writing articles for Veckorevyn since a while back. She introduced me to Irena, who runs the online magazine. First there was a trial period and then I got to continue to write articles about the topics that interests me most!


Du har ett nytt projekt på gång vid namn @aliciaetalva, kan du berätta mer om det? // You have a new project on the way called @aliciaetalva, can you tell us more about that?

Jag och Alicia brinner verkligen för content, och framförallt att få vara kreativa. Speciellt när det kommer till varumärkesbyggnad och sociala medier som en typ av branding. Därför har vi bestämt oss för att frilansa som content creators och hjälpa företag med just innehåll till deras sociala medier. Att hjälpa till att skapa en känsla kring ett särskilt varumärke är något vi båda tycker bra om och är väldigt duktiga på! Hittills har vi jobbat lite med bland annat Scandic Hotels. 

//

Alicia and I are really passionate about creating content, and just being creative in general. Especially when it comes to branding through social media. That is why we are freelancing as content creators and helping companies with specific content for their social media channels. Helping brands find their marketing style is something we both enjoy a lot and are very good at! So far we have, among others, worked a bit with Scandic Hotels.Ditt bästa stilråd? // Your best style advice?

Oj! Som de flesta andra säger - var bekväm! Jag skulle ALDRIG sätta på mig ett obekvämt plagg. Det blir automatiskt inte snyggt om det är något du inte trivs i. T.ex. har jag själv köpt otaliga mängder med jeans som typ sitter åt för mycket på magen, och då drar jag mig för att använda dem (dvs de ligger fortfarande längst in i garderoben, haha). 

//

Oh! Like many others will tell you - dress comfortably in clothes that you feel confident in! I would NEVER put on a garment that I feel uncomfortable in. Your outfit automatically looks so much worse if it is something that you do not like. I myself have bought a countless number of jeans that have been too tight around the waist, and then I have ended up not using them.


Vilka tre nyckelplagg bör varje kvinna bör ha i sin garderob enligt dig? // What are three key staples that you believe every woman should have in her wardrobe?

Trenchcoat, lösa kostymbyxor och en statementväska. 

//

A Trench coat, a loose pair of tailored trousers and a statement bag.


Vilken är din favorittrend inom mode SS20? // What is your favourite fashion trend SS20?

Om jag ska vara HELT ärlig är jag inte riktigt på det klara med alla årets trender. Däremot tycker jag mig urskilja litegrann på de konton jag älskar att följa t.ex. lite oversize trenchcoats, breda midjebälten och converse. Alla dessa tre trender ÄLSKAR jag! Aldrig trodde jag att jag skulle köpa ett par converse igen efter att det var det enda jag använde när jag var typ 12 år (haha), men det dröjde inte länge innan jag införskaffade mig ett par ;). 

//

To be perfectly honest, I am not really up to date on all the trends this the year. But I believe that I have managed to at least spot some trends on Instagram, for example the slightly oversized trench coat, the wide waist belts and the converse. All three of these trends I LOVE! I never thought I would buy a pair of converse again since it was the only thing I wore when I was about 12 years old (haha), but it did not take long before I got a pair. ;)


Hur ser dina framtidsplaner ut? // What are your plans going forward?

Just nu är framtiden lite oviss, särskilt iochmed rådande världsläge. Om allt går enligt plan flyttar jag till Köpenhamn i höst för studier. Det kommer förhoppningsvis göra mig gott med lite miljöombyte och ny inspiration, men tills dess ser jag fram emot en sommar i Sverige och hoppas på pangväder. 

//

Right now, the future is a little uncertain, especially due to the current situation in the world. If everything goes according to plan, I will move to Copenhagen this fall to study at the university. Hopefully it will do me good with a change of scenery and some new inspiration, but until then I look forward to spending a summer in Sweden, I am just hoping that the weather will be nice.


Instagram- @alvasperle

Blogg- www.nouw.com/alvasperle

Alicia et Alva- @aliciaetalva

bottom of page